Δευτέρα 06.04.2020

Τι είναι τα κορωνομόλογα - Γιατί δεν τα θέλει η Γερμανία

Οι οικονομικές επιπτώσεις, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, πλήττουν επιχειρήσεις, εργαζομένους και κατ' επέκταση την οικονομία όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Παράλληλα, φέρνουν εκ νέου στο προσκήνιο τη συζήτηση για την έκδοση κοινού ευρωομολόγου, ή κορωνομολόγου, όπως αποκαλείται πλέον. 

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ο Ισπανός πρωθυπουργός και ακόμη 5 Ευρωπαίοι ηγέτες ανέλαβαν πρωτοβουλία για έκδοση κορωνομολόγων ενόψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου των ηγετών των κρατών μελών της Ε.Ε.

Με επιστολή στον πρόεδρο τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι ηγέτες ζήτησαν να εκδοθεί κορωνομόλογο προκειμένου να δοθούν σημαντικά κονδύλια για την υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ε.Ε.

Τα κορωνομόλογα ή τα ευρωομόλογα, όπως ήταν γνωστά πριν την πανδημία, είναι μία ιδέα την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν από την αρχή της δημιουργίας της νομισματικής ένωσης. 

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κοινό εργαλείο που μοιράζει το χρέος των ευρωπαϊκών κρατών και χρηματοδοτεί τον δανεισμό τους, ενώ τα έσοδα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε χρήμα. Μέχρι σήμερα οι εθνικές κυβερνήσεις εκδίδουν στις αγορές τα δικά τους ομόλογα προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τους ετήσιους προϋπολογισμούς τους. 

Έτσι το επιτόκιο δανεισμού διαφέρει σημαντικά με την Γερμανία να είναι σε θέση να δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια εξαιτίας των υψηλών βαθμών αξιολόγησης της οικονομίας της. 

Η ιδέα ξεκίνησε προκειμένου να μειωθεί το οικονομικό χάσμα των πλούσιων χωρών του ευρωπαϊκού βορρά με τον φτωχό νότο.  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει δεσμευθεί ότι θα ξεκινήσει να αγοράσει κρατικά ομόλογα με ένα πρόγραμμα ύψους 1 τρισ. ευρώ φέτος. Ωστόσο, η προσπάθεια της ΕΚΤ μπορεί να φτάσει τα όρια της και ένα νέο εργαλείο όπως το κορωνομόλογο θα έδινε μία νέα ευελιξία προκειμένου να αγοράσει περισσότερα ομόλογα. Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είναι υπέρμαχος της ιδέας. 

Η Γερμανία, όπως και η Αυστρία και οι πλουσιότερες χώρες της ευρωζώνης, αρνούνται την έκδοση ευρωομολόγων. Μάλιστα, προ ημερών ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ, χαρακτήρισε την σχετική συζήτηση, «συζήτηση – φάντασμα» και συνέστησε προσοχή «όταν κάποιες λαμπρές ιδέες παρουσιάζονται ως καινούργιες, ενώ αποτελούν επανάληψη προ πολλού απορριφθεισών προτάσεων».

Το βασικό επιχείρημα της Γερμανίας είναι ότι οι χώρες του ευρωπσϊκού νότου δεν εκμεταλλεύονται τις καλές μέρες στην οικονομία τους προκειμένου να βάλουν σε τάξη τους προϋπολογισμούς τους. Η ανησυχία είναι ότι τα πακέτα και τα εργαλεία στήριξης ενθαρρύνουν την μη συμμόρφωση των κρατών αυτών με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. Ωστόσο αυτήν την φορά δεν πρόκειται για αλόγιστες δαπάνες των κυβερνήσεων αλλά για μία παγκόσμια υγειονομική κρίση. 
 

 

 

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.